ТРАНСФЕР ФАКТОР - БЪЛГАРИЯ
независим дистрибутор

Как доброто храносмилане може да ви направи щастливи

Как доброто храносмилане може да ви направи щастливи
20.01.2023 / 12:58

Лошото храносмилане може да повлияе на нивата ни на щастие, кой би го помислил? Свързваме щастието с други ситуации, като прекарване на време със семействата ни, наслаждаване на свободното време, възможността да помагаме на хората около нас, извършване на действия на солидарност, но не бихме могли да се насладим на нито едно от тези неща без добро храносмилане.

 

Специалистите лекуват нарастващ брой оплаквания свързани с храносмилателната система. Някои от най-честите проблеми са киселинност, метеоризъм (ветрове), диария, запек, възпалителни заболявания и др.

 

Можем да облекчим много храносмилателни проблеми, като направим малки промени в навиците си: храним се здравословно, правим повече физически упражнения, намаляваме стреса, правим упражнения за релаксация, имаме положителна нагласа и т.н.

 

Храносмилателната система и нейните ключови фактори

 

Секреция на необходимото количество стомашна киселина

Стомашната киселина ни помага да „приготвяме“ храната според хранителните вещества, от които тялото ни се нуждае. Излишното производство може да причини болки в стомаха и чревен дискомфорт.

 

Грижа за лигавицата на стомаха

Повърхността на стомашната лигавица е покрита с епителни клетки, които създават „селективна“ бариера между вътрешния и външния слой, предотвратявайки преминаването на потенциално вредни вещества (като антигени, токсини, микробни продукти и др.). Тези клетки също са отговорни за здравето на храносмилателната система, правилното усвояване на хранителни вещества и електролити, а също така играят основна роля за здравето на нашата имунна система.

 

Балансирана чревна микробиота

Чревната микробиота се дефинира като „популация от микроорганизми, които обитават червата и помагат за смилането и усвояването на погълнатите хранителни вещества, включително витамини, фибри и захар“. Повечето от тези микроорганизми са от полза за здравето на храносмилането и ние трябва да поддържаме правилния баланс, за да избегнем разпространението на патогенни бактерии в храносмилателния тракт.

 

Общото износване, пристъпите на диария или приемането на антибиотици засягат баланса на чревната микробиота, така че трябва да й помогнем, за да се върне към нормалното. Тук идват храносмилателните добавки, като пробиотици и пребиотици.

 

Добавки за храносмилателната система

 

Лактобацили и бифидобактерии

Това са живи микроорганизми, които, когато се прилагат в точните количества, осигуряват ползи за здравето на гостоприемника. Освен че подобрява стомашно-чревния транзит и храносмилането като цяло, функциите му включват активиране и регулиране на имунната система, предотвратяване на инфекции и синтеза на определени витамини, като витамин К и някои витамини от група В.

 

Олигозахариди

Това са „съставки, които произвеждат селективен растеж и/или стимулиране на активността при видове микроорганизми в чревната микробиота, осигурявайки ползи за здравето на гостоприемника“.

 

Глутамин

Това е неесенциална аминокиселина. Той играе роля в пролиферацията на чревните клетки, целостта на лигавицата и защитата на чревните клетки срещу оксидативен стрес. Има дори проучвания, които изследват ролята на глутамина като противовъзпалително средство.

 

Тези прости съвети ще ви помогнат да разберете и да се грижите добре за храносмилането си. Не отлагайте, започнете да практикувате здравословните навици, които споменахме веднага, за щастлива храносмилателна система, подобрена функция на цялото тяло и по-силно, по-стабилно емоционално здраве.

 
 

Copyright © 2008-2024 4LIFE Transfer factor-Bulgaria | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Сливен Нет | Програмиране и SEO от Христо Друмев